FANDOM


GTA San Andreas - Uvodna muzika


250px-GTASABOX

Grand Theft Auto: San Andreas (srpski: Velika krađa auta: San Andreas) je peti nastavak igre „Grand Theft Auto“. Izdavač je kompanija Rokstar gejms (engl. Rockstar Games), a igra je objavljena 2004. godine za konzole, odnosno 2005. za računar.

Mapa igre se bazira na izmišljenoj državi SADa - San Andreas - koja se sastoji od tri kalifornijska grada, Los Santosa (Los Anđeles) i San Fiera (San Francisko), Las Venturasa (Las Vegas), okolnih sela, planine Čilijad, Oblasti 69 (Oblast 51), okolnih šuma i pustinja.

Los Santos je gangsterski grad sa tri bande: Grouv Strit Femilis (engl. Grove Street Families), u kojoj se nalazi glavni igrač ove priče i u kojoj su članovi zeleni, Balasi (engl. Ballas), koji žele da istrebe Grouv Strit Femilis i ljubičaste su boje, sporedna banda Los Santos Voriosi (engl. Varrios Los Aztecas) čiji su članovi tirkizno plavi, i Vagosi (engl. Los Santos Vagos), koji su najveći neprijatelji Los Santos Voriorsima, žute su boje.

San Fiero je normalan grad, sa velikim zgradama, hipicima i par bandi: San Fiero Rifi (engl. San Fierro Rifa), koja je slična Los Santos Voriosima, Triade(engl. Triads), koji više izgledaju kao mafija nego banda, i ostalim.

Las Venturas je okružen pustinjom, sa dosta kazina, i to je definitivno najosvetljeniji grad u San Andreasu. U njegovoj okolini se nalazi baza Oblast 69, iz koje igrača napadaju topovi ukoliko pokuša da preleti iznad, a kada pokuša da uđe u nju, dobije pet traženih zvezdica.

Mapa San Andreasa je dosad najveća igra u GTA igricama, čak je veća od Liberti Sitija u Grand Theft Auto IV.